Derk-Jan Goosen uit Miste Winterswijk houdt van impulsieve acties, vooral als ze niet-alledaags zijn. Zijn nieuwe concept ‘Eat Out of the Box’ is daar een goed voorbeeld van. De geboren en getogen Rijssenaar tikte enkele jaren terug een oude ijscowagen op de kop, met het idee om iets bijzonders te creëren. De wagen is grotendeels bruin geschilderd met wat kleine details. ‘Je ziet toch wel dat het een doos moet voorstellen, hoop ik?’ Ik bemerk dat het me in eerste instantie niet meteen was opgevallen, maar dat dankzij die toelichting ineens alle stukjes op de plaats vallen. Met de truck wil Derk-Jan de kleinschalige feestjes af, om zo bijvoorbeeld in de achtertuin bijzondere gerechtjes te serveren.

Ik houd van impulsiviteit en vooral dingen doen die ik leuk vind, vooral niet doen wat iedereen al doet…

Op de karton-bruine truck zijn behalve de naam ‘Eat Out of the Box’ ook subtiel wat afbeeldingen als ‘this side up’ en ‘breekbaar’ aangebracht. Eveneens siert het logo van zijn bedrijf de wagen: een boter-kaas-eieren-variant die buiten alle normale patronen valt. ‘Jij zegt dat ik vals speel, maar ik zeg dat ik gewonnen heb’, verklaart Derk-Jan gniffelend het derde kruisje op rij, dat buiten de lijntjes getekend is. Het is meteen een verklaring voor zijn denkwijze: out-of-the-box en niet volgens een geijkt patroon of de massa volgend. ‘Ik houd van impulsiviteit en vooral dingen doen die ik leuk vind, vooral niet doen wat iedereen al doet. Ik ben opgeleid als kok en doe dat werk al dertig jaar met veel liefde, maar nooit lang op één locatie. Drie jaar terug kreeg ik een burn-out en dat zette me aan het denken. Ik ben nu 46 jaar en dus halverwege de rotonde, tijd om nieuwe dingen te ontdekken.’

Eén van z'n hersenspinsels was de aankoop van de ijscocar, een Mercedes-Benz 407 uit 1986. ‘Ze is toch prachtig om te zien… Ja… Ze is een zij! Oh, en heel erg impulsief was die aankoop nou ook weer niet. Ik was er al een tijdje naar op zoek om er een foodtruck van te maken. Ik heb de wagen na aankoop laten bestickeren in mierzoete kleuren, met het idee om zoetigheden zoals donuts te gaan verkopen. Dat was dan wel weer redelijk impulsief en eerlijk gezegd liep dat ook voor geen meter.’

Ik kom met de foodtruck als zelfstandig foodprofessional op locatie om mooie en goede gerechtjes klaar te maken…

Door de uitbraak van corona had Derk-Jan wat meer tijd. ‘Ik was vooral als zelfstandig kok werkzaam in de evenementenbranche werkzaam en daarvan weet je dat die helemaal stil is komen te liggen.’ Zo is vervolgens het idee voor ‘Eat Out of the Box’ ontstaan. ‘Ik kom met de foodtruck als zelfstandig foodprofessional op locatie om mooie en goede gerechtjes klaar te maken. Dus geen patat en frikandellen, maar denk bijvoorbeeld aan zalm met geitenkaas, buikspek of lekkere soep. Ik wil het vooral bijzonder maken en gebruik daarom ook geen instant, voorverpakt materiaal. Ik maak de gerechtjes zelf met losse groenten en vleessoorten en naar eigen recept. Zo wordt het een unieke ervaring.’